eKapija: Bimal preuzeo somborsku fabriku Novo Sunce – Najavljena ulaganja od 35 mil EUR

(preuzeto sa sajta eKapija)

Bimal Grupa iz Brčkog je uspešno završila postupak preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja Novo Sunce i time zvanično postala većinski vlasnik.
– Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Naša namera je da kompaniju Bimal Sunce dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja Bimal u Brčkom – rekao je predsednik Uprave Studen Grupe i generalni direktor kompanije Bimal Ilija Studen.

Prvi koraci posle preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, kao i optimizacija troškova. Fabrika Novo Sunce trenutno prerađuje suncokretovo i sojino seme, dok se u brčanskoj fabrici Bimal prerađuju sve tri uljarice – suncokret, soja i uljana repica. Kako je saopšteno iz Studen Grupe, cilj je da obe fabrike proizvode jednake proizvode, vrhunskog kvaliteta od sve tri sirovine.

– Početna ulaganja u projekat Bimal Sunce su 40 mil KM (20 mil EUR). Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 mil KM (35 mil EUR) – rekao je Studen.

Studen Grupa će proizvodnjom u dve fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije, gde Bimal već izvozi svoje specijalne proizvode, kao i potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

Ostavi komentar