eKapija: Uticaj epidemije virusa korona na poljoprivredu i prehrambenu industriju – Ubrzana digitalizacija tržišta

(preuzeto sa sajta eKapija)
Nakon panike koja je nastupila zbog vanrednog stanja i virusa korona, situacija sa snabdevanjem hranom se stabilizovala. Logistika funkcioniše, a hrane je dovoljno u prodavnicama, zaključak je onlajn konferencije, koju je organizovala Francusko-srpska privredna komora.
Kako će covid 19 dalje uticati na poljoprivredu i prehrambenu industriju, bilo je pitanje na koje su traženi odgovori.
Direktor poljoprivrednog sektora Privredne komore Srbije Veljko Jovanović rekao je da su trenutno u problem mali proizvođači mleka i sira, kojima nisu dostupni maloprodaja, niti izvoz. Kako je naveo, moguće je da će doći do saradnje sa velikim kompanijama, kako bi se obezbedili kupci, te će se o tome razgovarati u narednim danima.
– Nešto je veća potražna za svežim mesom, ali to je uobičajeno pred praznik – rekao je Jovanović i dodao da je najveći “pik” petkom, tokom vanrednog stanja.
O situaciji sa kvascem, koja je iznenadila sve proizvođače u Srbiji, govorio je generalni direktor kompanije Lesaffre Miodrag Jelić. On je naglasio da je potražnja bila šest puta veća, te da svi proizvođači zajedno nisu mogli da zadovolje potrebe tržišta.
-Situacija je sada stabilna. Problem je bio i u tome što su kupci kupovali toliko kvasca, koliko može da im potraje za pola godine, pa čak i za godinu dana, ne obazirući se na rok upotrbe, koji je 30 dana – rekao je Jelić.
On je naveo da je pozitivno to što se situacija na ovom tržišti popravila, jer je kućna upotreba kvasca beležila, opadanja, ali da je, sa druge strane, loše što su zatvorene male kraft pekare, kao i one u hotelima i restoranima.
Dodao je i da je, osim problema sa logistikom, bilo problema i sa ambalažom za toliko povećanu proizvodnju, ali da su sada svi problem rešeni.
Operativni direktor kompije Sanders SH Nenad Ratkov istakao je da je situacija sa stočnom hranom bila slična kao i sa onom za ishranu ljudi. Naime, poljoprivrednici su takođe pravili zalihe.
– Kupovali su više nego što im je bilo potrebno, a ista reakcija je bila u celom region. Situacija se sada stabilizovala -naveo je.
Stručnjak za poljoprivredu iz Ambasade Francuske, Marie-Luce Ghib, zadužena za Rumuniju, Bugarsku i Srbiju rekla je da je najvažnije ne stvarati paniku na međunarodnom tržištu i ne sprečavati izvoz. Takođe, navela je primer Francuske, gde suu problem proizvođači mleka i vina, te dodala da se radi na tome da se održe cene ovih proizvoda.
Da će ova situacija doneti promene, veruje Veljko Jovanović, koji smatra da će se u Srbiji ubrzati proces digitalizacije.
– Ljudi su naučili kako da prodaju i kupuju onlajn, da se povezuju, da koriste e-pijacu. To će se i nastaviti i sigurno će promeniti nešto u retail sektoru – rekao je.
Generalni menadžer kompanije Axereal, koja u Srbiji proizvodi pšenicu i izvozi u EU, Frederic Moulin, rekao je da se mora raditi na jačem povezivanju sa snabdevačima. Podelio je primer iz Francuske, gde se očekuje da će francuski potrošači više tražiti lokalne, domaće proizvode.
Istaknuto je i da bi trebalo biti fleksibilniji oko zaliha proizvoda, kao i da se asortiman mora prilagođavati. Takođe, potrebna su veća ulaganja u poljoprivredu i pronalaženje načina kako poljoprivredni proizvođači predstave i prodaju svoje proizvode. Rečeno je i da je potrebno raditi na boljim odnosima u celokupnom lancu, od proizvođača, preko dobavljača do korisnika.
Aleksandra Kekić

Ostavi komentar