soinfo.org: Populacionim merama 30 miliona dinara

(članak preuzet sa soinfo.org)

Gradonačelnica Dušanka Golubović je potpisala ugovor za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2019. godini.

Potpisivanje ugovora organizovao je Kabinet Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku. Kako se navodi, u skladu sa rezultatima javnog poziva, sufinansiraće se 85 od 122 jedinica lokalne samouprave u Srbiji. Sprovođenju mera populacione politike na teritoriji grada Sombora, Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku, odobrilo je 30.433.082 dinara. Samo ministarstvo finansiraće 85 odsto ili 25,87 miliona dinara, dok će grad Sombor učestvovati sa 15 odsto – 4,565 miliona dinara.

Sredstva su odobrena za sprovođenje pet mera. Navedeno je da će biti upotrebljena za ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta (Program stambene podrške za izgradnju i druge načine pribavljanja stambenog prostora za mlade bračne parove i parove sa više dece), potom usklađivanje rada i roditeljstva (sanacija i adaptacija kapaciteta dečijeg vrtića Neven u Konjovićevoj ulici), te snižavanje psihološke cene roditeljstva (servis za podršku roditeljima).

Grad Sombor će deo ovih sredstava koristiti za očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, tj razvoj mreže savetovališta za mlade, kao i aktiviranje lokalne samouprave, osnivanjem „Agrobiznis centra” za ekonomsko osnaživanje mladih bračnih parova i mladih u reproduktivnom periodu.

Ostavi komentar