eKapija: U Srbiji osigurano svega 12% obradivih površina

(preuzeto sa sajta eKapija)

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstrva Branislav Nedimović rekao je da je u Srbiji osigurano 12% obradivih površina, dok je broj osiguranika, vlasnika stočnog fonda znatno smanjen. On je, na konferenciji za novinare organizovanoj povodom završetka trećih Srpskih dana osiguranja u Aranđelovcu, istakao da je “potrebna edukacija”, uputivši apel svim učesnicuma skupa da poljoprivrednicima prenesu šta sve imaju na raspolaganju.
– U Srbiji je veoma nizak procenat osiguranih domaćinstava, od 3-5% kad su u pitanju zajedno registrovana i neregistrovana domaćinstva, a cilj osiguravača je da se u narednom periodu to poveća na više od 30% – navodi se u saopštenju organizatora skupa.
Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović, istakao je da su “te brojke i dalje mnogo niže od procenta osiguranja u poljoprivredi u okruženju, kao i da postoji ideja da se subvencije u poljoprivredi vežu za obaveznost polise”.
– Pokušaćemo da zajedno sa državom dogovorimo obavezno osiguranje imovine ili da damo određene povoljnosti polisa u osiguranju imovine i na taj način da obezbedimo sigurnost naših građana i da rasteretimo budžet zbog eventualnih budućih katastrofalnih nepogoda – objasnio je Jovanović.
Član Upravnog odbora UOS, Zoran Blagojević kazao je da je “pred industrijom osiguranja period u kojem će ona morati da se suoči sa velikim izazovima u vezi sa usklađivanjem poslovanja sa regulativama”.
– Kompletan model poslovanja pretrpeće izmenu i zbog potreba za digitalizacijom, a ono što dodatno moramo da uradimo je da postavimo klijenta u fokus, jer sve ovo što radimo radimo zbog njih – rekao je Blagojević.

Ostavi komentar