IPARD Program: Akcenat na zaštitu životne sredine

U okviru programa koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine iz evropskog budžeta biće dostupno 288 miliona evra, a iz nacionalnog 90 miliona. Zajedno sa doprinosom korisnika, čak oko 580 miliona evra mogu biti investirana u poljoprivredu Srbije i njena ruralna područja. Naročitu korist od novog IPARD programa imaće poljoprivrednici koji će primenjivati prakse korisne za životnu sredinu

Podrška takvoj proizvodnji biće davana u okviru Mere 4 IPARD programa – agroekološko-klimatske mere i i mera organske proizvodnje. Kada se u okviru IPARD III programa akredituje mera namenjena ovoj vrsti proizvodnje, poljoprivrednici će imati mogućnost da apliciraju za podršku koja će iznositi i do 436 evra po hektaru godišnje.

Agroekološko-klimatska mera i organska proizvodnja (Mera 4) biće najsličnija meri direktnih plaćanja. Predloženo je pet operacija unutar ove mere i to na obradivim površinama, u višegodišnjim zasadima i na livadama i pašnjacima. Cilj mere 4 je podsticaj poljoprivrednih praksi koje su korisne za životnu sredinu tako što čuvaju i poboljšavaju prirodne resurse i ublažavaju negativne efekte poljoprivredne proizvodnje na zemljište, vodu i vazduh.

Da bi poljoprivrednici dobili ovu podršku iz IPARD fonda neophodno će biti da potpišu ugovor na najmanje pet godina o sprovođenju prihvaćenih obaveza za određenu operaciju. Obavezna će biti edukacija korisnika pre sprovođenja prihvaćenih obaveza i još jedna do kraja treće godine sprovođenja. Poljoprivrednici će morati da se pridržavaju relevantnih nacionalnih standarda i obaveza navedenih u svakoj operaciji. Takođe, moraće da vode evidenciju na gazdinstvu koja sadrži informacije o svim poljoprivrednim aktivnostima koje su relevantne za obavezu.

Uglavnom, podsticaj će moći da dobiju isključivo registrovana poljoprivredna gazdinstva koja dobrovoljno prihvate obavezu koja podrazumeva primenu praksi korisnih za životnu sredinu (tako što čuvaju i poboljšavaju prirodne resurse i ublažavaju negativne efekte poljoprivrede na zemljište, vodu i vazduh). Pred kreatorima ove mere je da definišu metodologiju i kalkulacije za utvrđivanje okvirnog nivoa premije.

Link: http://www.agronews.rs/od-novog-ipard-programa-narocita-podrska-za-zastitu-zivotne-sredine/

Ostavi komentar