Politika: Ove godine pet konkursa za novac IPARD-a

(preuzeto sa sajta Politika)

Prvi put će biti dostupan i evropski budžet za ulaganje u ruralni turizam (oko 10 miliona evra) i taj poziv će biti raspisan u aprilu

Poljoprivrednicima će ove godine iz IPARD fonda na raspolaganju biti 58 miliona evra. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će oni u 2020. moći da konkurišu za sufinansiranje iz evropskog budžeta za nabavku novih traktora, kao i za izgradnju skladišta, plastenika, farmi i podizanje voćnjaka.

Očekuje se da će u narednom periodu proizvođači više konkurisati za subvencije i novac koji će ulagati u preradu. Planirano je da se raspiše pet konkursa. Jedan poziv – za investicije u preradu – je u toku i traje do kraja februara. Prvi put će biti dostupan i budžet za ulaganje u ruralni turizam (oko 10 miliona evra) i taj konkurs verovatno će biti raspisan u aprilu. Nedimović je objasnio da je ovaj novac namenjen onima koji se bave poljoprivredom, a žele da svoju hranu plasiraju turistima, ali i za investicije u infrastrukturu. Kako je istakao, ovo je veoma važno i za istočnu i za zapadnu Srbiju.

Srbiji je iz IPARD fondova odobren budžet od 225 miliona evra u četvorogodišnjem periodu. Naša država je pre dve godine formalno ispunila uslove da koristi novac iz evropskog pretpristupnog fonda za agrar, ali smo praktično tek 2019. počeli da povlačimo novac.

Nedimović je nedavno izjavio da je, od kada smo akreditovani, bilo raspisano sedam poziva, a da je oko 70 odsto novca usmereno prema poljoprivrednim proizvođačima. Deo tih para je već isplaćen, a preostali deo zahteva se još obrađuje. Do sada je najveće interesovanje vladalo za kupovinu traktora i čak 60 odsto zahteva stiglo je upravo za nabavku mehanizacije. Po pravilima IPARD-a, iz zajedničkog budžeta finansira se 65 odsto bespovratnog novca, dok preostalih 35 ulaže poljoprivrednik. Prema informacijama iz decembra prošle godine, na dosadašnjih šest javnih poziva u okviru IPARD-a stigla su 1.173 zahteva, vrednosti procenjene na oko 103,6 miliona evra.

Ostavi komentar