Večernje novosti: Nikad ne bih otišao sa sela: Nikola (22) je najmlađi direktor zadruge i drži farmu simentalki

(preuzeto sa sajta Večernje novosti)

U selu Vojkovci kod Topole lane je osnovana zemljoradnička zadruga, na čijem čelu je Nikola Mijailović (22). Ovaj mladić koji drži farmu krava verovatno je najmlađi direktor, a u zadruzi kojom upravlja “Vojkovci 2018” ima još šest registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Ovi domaćini bave se stočarstvom, eksploatacijom šuma, voćarstvom, a pod oranicama imaju ukupno 110 hektara zemlje.

Nedavno su dobili pomoć od Ministarstva za regionalni razvoj, kao novoosnovana zadruga, i 7,3 miliona dinara bespovratnih sredstava utrošili su za nabavku 25 elitnih steonih junica simentalske rase. Pri registraciji pomogao im je Zadružni savez za Šumadiju, Pomoravlje i Jagodinu.

U moju štalu već za koji dan stiže sedam izuzetnih junica nabavljenih u Blacu, pa ću uz trenutnih 23, imati ukupno 30 grla – kaže Nikola za “Novosti”. – Cilj mi je da podignem genetski potencijal svom stadu, i zato sam izuzetno zahvalan ministru Krkobabiću na pomoći. Prvenstveno se bavim proizvodnjom mleka, prodajem ga našoj velikoj mlekari, a namera je da jednog dana kada zadruga krene sa ozbiljnijim poslovanjem, pokrenem i preradu i proizvodnju rudničkog sira i kajmaka. Nikada nisam razmišljao o tome da odem sa sela, već jedino kako da unapredim poljoprivrednu proizvodnju.

Selo Vojkovci smešteno je podno Rudnika, na tromeđi Topole, Gornjeg Milanovca i Aranđelovca. Teren je idelan za stočarstvo, pa nije čudo što se barem pet generacija unazad u Nikolinoj porodici takođe bavilo uzgojem krava. U trenutnom poslu oko Nikolinog stada uključeno je čitavo domaćinstvo – deda Miroslav, baka Verta, majka Snežana i sestra Tamara.

– Iako sam mehanizovao čišćenje, imamo i muzilice, a uskoro ću da postavim i automatsku muzilicu koja mleko direktno odvodi do laktofriza gde ga skladištim, posla je ipak dosta – kaže Nikola. – Imam i traktore, kombajne i sve ostalo što je neophodno za rad na zemlji, kombajniranje, kosidbu, baliranje…

Trenutno su u domaćinstvu Mijailović tri bika u tovu, telad i 11 krava koje prosečno svakog dana daju 18 litara mleka. Mesečno isporuče oko 4.000 litara mleka po ceni od 38 dinara uz uračunatu premiju od sedam dinara po litru. Cena teladi je od 350 do 550 evra. Muzna sposobnost krava je između 200 i 400 dana godišnje.

PEVAČICE

PLANIRAM da uvedem muziku u štalu, jer utiče na to da krave bolje daju mleko – kaže Nikola. – Hranimo ih senažom, silažom, koncentratom, a kada sredim pašnjak krenuće i na ispašu. Inače svakoj sam dao ime. Imam “pevačice” i “manekenke”, uglavnom – Cecu, Seku, Brenu, Anastasiju, Laru…

Ostavi komentar