Med je lek, a šećer je začin!

Verujemo da ste svi čuli za Riđičko Vinogorje, a da li ste znali kakve veze selo Riđica ima sa medom i Avramom Maksimovićem? Odakle i kako je nastao poznati ,,Riđički med”, saznali smo od porodice Jerković.

Marija Jerković i njen suprug dr. Vladimir Jerković, bave se pčelarstvom već 10 godina. Ljubav prema pčelama i prirodi se oseti kod njih čim zakoračite u njihov bajkoviti svet, no ono što su dodatno otkrili, jeste i ljubav prema istoriji i tradiciji. Tako dolazimo do saznanja o Riđičkom kaštelu, porodici Kovač, poznatom somborskom svešteniku Avramu Maksimoviću i kako su oni uvezali jednu lepu priču pod nazivom Riđički med.

Ko je bio Avram Maksimović?

Prvi srpski pčelar-pisac, prosvetni radnik, sveštenik i uzorni ekonom, Avram Maksimović, rodio se u Somboru 20. septembra 1772. godine. Po završenoj bogosloviji, zađakonio se 1790. godine u Novom Sadu i prvo je bio učitelj i đakon u Sivcu. Godine 1794. postao je sveštenik paroh u Riđici.  Odatle je 1803. godine došao u Sombor, gde je bio sveštenik, a od 1829. do 1845. godine i veroučitelj Učiteljske škole. Spada u red najznamenitijih Somboraca svih vremena. U Riđici na imanju tamošnjeg spahije Kovača, upoznao je i proučavao uzorno vrtlarstvo, voćarstvo i pčelarstvo. Kada je došao u Sombor, kupio je 14 jutara oranice i na toj zemlji razvio uglednu ekonomiju, koja je mnogo doprinela razvoju poljoprivrede somborskog kraja.

Avramovo pčelarstvo

Maksimović je osobitu pažnju poklanjao pčelarstvu; na svom prelepom salašu držao je pčele. Za njega se govorilo da je najveći “praktični pčelar” svog vremena; “naš Erenfele”. U stara vremena stajalo je pčelarsvo pod zaštitom same crkve. Ovaj srpski književnik je napisao prvu knjigu o pčelarstvu Novi pčelar koju je štampao u Budimu , 1810. godine.

 

Malo znanja o istoriji, pčelama i lično zadovoljstvo stvorili su Riđički med.  A onda za njim i imunopropolis, timus api-krepkost i razne preparate koje smo zatekli kod porodice Jerković.

Odveka je važilo kad se spoji lepo i korisno, bude zaista upotrebljivo, a ova porodica nam je pravi primer za to.

A sada mi imamo pitanje za Vas? Da li znate šta znači reč ,,kovanluk”? Ukoliko znate, ostavite nam komentar!

 

 

1 komentar na “Med je lek, a šećer je začin!

Ostavi komentar