U tom Parišu, svega na volju

Ljubav prema prirodi, njena radoznalost i ambicioznost, uneli su dah mediterana u kraj Sombor. Na površini od 8 ari, počela je priča Dragane Đapić, koja sada broji dve hiljade sadnica lavande. Zanimljiv naziv njenog brenda ,,Pariš” potiče sa najstarije pronađene mape, a predstavlja naziv njenog sela – Stanišić.

,, Prvi zasad lavande bio je 2017.godine. Počela sam samostalno, a sada mi veliku podršku pružaju deca, te je ovo sada naš mali porodičan biznis. Lavanda kao lavanda ne zahteva puno ulaganja, dok priprema za preradu traži odgovoran rad. Destilaciju ulja ne prodajemo kao sirovinu, već mu dodajemo vrednost stavljajući ga u razne druge proizvode, kao što su: magnezijumovo ulje koje kombinujemo i sa maslinovim uljem, micelarnu vodu sa lavandinim uljem, glicerijski sapuni sa cvetom lavande, kao i dve vrste domaćih sapuna. ” – istakla je Dragana.

Ovo je prva godina gde porodica Đapić ostvaruje prihod od svojih proizvoda, a svemu tome doprinelo je učešće na manifestacijama i sajmovima, a pomoć pri pokretanju proizvodnje doprinela su joj bespovratna sredstva koje je ostvarila na konkursu Agrobiznis centra. Jedna od retkih vrsta lavande, jeste bela lavanda, koja sa još tri vrste, čini šarenu površinu Draganine oaze.

Od momenta prvog cvetanja, razvija se jedan novi eko-sistem: pčele, leptiri, stršljeni, bogomoljke, te zajedno sa lokalnim pčelarima ostvaruje uzajmno zadovoljstvo: MED.

Ulje lavande ima umirujući miris, što ga čini izvrsnim tonikom za nerve. Lavanda pomaže u lečenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Njen prijatan miris otklanja umor i povećava mentalnu aktivnost, dok primenom čaja od lavande popravljamo apetit, olakšava disanje, leči upalu mišića i otklanja grčeve i nervozu creva.

Ukoliko niste bili sigurni da li da započnete avanturu sa lavandom i da li je isplativo, nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao.

 

Ostavi komentar