Jednim korakom do sadnica crnog sleza

Ukoliko nemate ideju šta biste mogli posaditi na Vašoj parceli, mi imamo predlog za Vas! Crni slez je idealno rešenje. Otkrivamo Vam sve o njemu i kako da stignete do besplatnih sadnica i sigurnog otkupa.

Za crni slez kažu da je biljka koja leči čitav niz najrazličitijih bolesti. Za lečenje koriste lišće, cveće, seme i korenje biljke. U sebi sadrži vitamine A, B, C, E, inulin, kalcijum, magnezijum, cink, selen. Ima veoma široku primenu, ali se pokazao nezamenljivim kod svih vrsta prehlada i upale usne duplje i grla, kao i u obnovi sluznice jednjaka, želuca i creva.

Obrada i isplativost crnog sleza

,,Crni slez se sadi u maju mesecu, dok njeno cvetanje počinje u julu. Na mesečnom nivou na 100 kvadrata u proseku se dobije 50 kg suvog cveta . Cvet se prodaje prerađivačima koji od njega dobijaju poluproizvode  za farmaceutsku industriju. Cena suvog cveta iznosi 1400,00 dinara po kilogramu. ” – rekao nam je Predrag Sušić.
Naročitu pažnju treba posvetiti obradi zemljišta. S obzi­rom da on ima jak i razgranat koren, koji duboko prodire u zemlju, osnovni cilj pravilne obrade je stvoriti dubok i moćan oranični sloj u kojem će se biljke neometano razvijati. Obrađivanjem zemljišta se, pored stvaranja dubokog oraničnog sloja, uništavaju korovske biljke.

Nega useva je plevljenje, okopavanje i prihranjivanje, a ako je kultura dobijena setvom semena i razmnožavanje useva. Zasad koji je podignut iz semena počinje da se neguje čim se ukažu prvi redovi. Čim seme sporo niče, ne treba čekati da sve iznikne, nego pleviti čim se ukažu prvi redovi. Kad biljka dobije prva 3-4 lista, može da se obavi prvo međuredno okopavanje. Prilikom ovog okopavanja obavlja se i proređivanje. Drugo međuredno okopavanje je 3-4 nedelje kasnije, kada biljke dostignu visinu 20-30 cm. Posle drugog okopavanja crni slez brzo raste, grana se, pa se sam svojim sklopom bori protiv zakorovljavanja.

Kako do sadnica crnog sleza?

Crni slez ima visok potencijal za stvaranje zaposlenja u ruralnim područjima, te ukoliko se odlučite za njega, pišite nam na office@agrobizniscentar.rs ili pozovite na broj telefona koji se nalazi na našem sajtu. Rasad se dobija besplatno iz Goranskog Rasadnika, a ljudi koji obezbeđuju seme, ujedno vrše i otkup.
Čekamo Vas da zajedno unapredimo organsku proizvodnju!

Ostavi komentar