Salatom ili čajem od maslačka protiv masnoće u krvi

Iako „korovska“ biljka, kako mnogi tretiraju maslačak, on ima brojna lekovita dejstva zbog minerala i vitamina koje sadrži. Od maslačka pravimo sirupe, čajeve, supe, salate…

Maslačak se razmnožava semenom od proleća do jeseni, ali se setva obavlja u maju i junu mesecu. Smatra se da su upravo tada u razdoblju punog cvetanja, i beru se po sunčanom i suvom vremenu kada je cvet otvoren i zri. Maslačak može narasti 15 do 20 santimetara, ima dugovečne semenke, a stablo puno mlečnog soka. Maslačak ima u visoke nivoe magnezijuma, natrijuma, sumpora, mangana, fosfora, silicijuma i dr., a od vitamina ima A, B i C.

Može se korisitit u različitim oblicima i na različite načine: maslačak se može koristiti kao aperitiv, u salati, za pripremu meda, pripremu kafe ili kao zamena za luk? Kada se sprema čaj od korena maslačka, koristi se koren u celosti i koristi se sveže ubran. Tako pripremljen čaj dobar je za onkološke pacijente, jer uništava ćelije raka. Kada se priprema i koristi kao čaj, maslačak može pomoći lučenju toksina i čišćenju bubrega, a za one sa dermatološkim problemima, preporučuje se upotreba mleka iz stabljike, kojim se tretira mesto sa bradavicama ili izraslinama.

Među člancima na našem sajtu možete pogledati recepte za pripremu čaja od korena maslačka, čaja od suvog lista maslačka, kao i salate od maslačka koja je idealna za prolećni umor.

Ostavi komentar