Mislite da znate sve o svinjama? Kladimo se da za neke od ovih stvari niste ni čuli

Kada govorimo o svinjama, ljudi vrlo često imaju pogrdne misli. Da li je tako? Da li smo bili u zabludi kada su u pitanju ovi svaštojedi?

Svinje su zapravo vrlo čiste životinje.

Iako često poistovećujemo prljavost životnog prostora sa svinjcem, zapravo to nije ispravno poređenje. Svinje nikada neće spavati tamo gde vrše nuždu, za njih to su dva uvek odvojena prostora.

Svinje se ne znoje.

One nemaju toliko žlezda koje izazivaju znojenje. Kada kažemo „znojiš se kao svinja“, opet smo pogrešili, a one se zapravo valjaju u blatu i vodi da bi se rashladile i zaštitile kožu od opekotina koje mogu izazvati sunčani zraci.

Svinja je zapravo, pametnija od Vašeg psa!

Sposobne su da igraju video igrice i rangirane su kao peta najinteligentnija životinja. Imaju sposobnost da apsorbuju znanje bolje od nekih primata, a ime mogu da nauče kroz dve nedelje. Smatra se da imaju inteligenciju deteta do 3 godine.

Prasići vole da slušaju pesmu, odnosno zvuke majke.

Krmača, kako bi dozvala prasiće ili ih upozorila, koristi 20 različitih zvukova. Prasići umeju da razlikuju zvuke koje proizvodi krmača od zvukova drugih svinja.

Najviše vole da se češkaju po stomaku.

Vrlo slično psima, svinje vole da ih mazite po stomaku. Ako ste u prilici – samo napred.

Svinje su zapravo pravi navigatori.

Odlični su u snalaženju u prostoru i u svakom trenutku znaju gde su. Znaju da nađu put kući iako su vrlo daleko, a mogu trčati i do 20 kilometara na sat.

Vrlo su socijalne životinje i vole da spavaju „nos-uz-nos“.

Kada vidite u svinjcu da spavaju, svinje su vrlo često na gomili. Traže podršku gomile i društva, i tako se osećaju bezbedno. Česta im je navika da spavaju jedna naspram druge, dodirujući se njuškama.

Pamćenje im je sjajno.

Sećate se da smo pričali da mogu da igraju igrice i da se lako vraćaju kući? To je iz razloga što imaju odličnu memoriju i pamte putanje, objekte i događaje. Vrlo slično ljudima beleže nadražaje i povezuju osobe, objekte sa pozitivnim i negativnim osećanjima.

 (Foto: Unsplash)

Ostavi komentar