Propolis: najskuplji i najbitniji pčelinji proizvod

Najveću primenu ima u medicini, i uzimajući u obzir lekovita dejstva propolisa nije ni čudo što kupci ne mare da izdvoje pozamšnu svotu novca. Ovaj prirodni antibiotik je najbitniji pčelinji proizvod.

Pčele ga koriste kao građevinski materijal, za lepljenje košnica kako bi učvrstili strukturu i poravnali neravnine zidova. Pčelari u normalnim okolnostima od jednog društva, bez posledica po društvo, mogu skupiti do 800 grama propolisa. Ipak, modernim tehnologijama, alatima i metodama, kao što je izrada specijalnih pribora za sakupljanje i ventilacijom gnezda, količina prikupljenog propolisa od jednog društva može doći i do 2 kilograma!

Najčistiji propoils i u najvećim količinama nalazi se na ramovima, odnosno u gornjem delu gnezda. Najbolji period za prikupljanje propolisa je jul-avgust mesec, kada su pčele najaktivnije pred nastupajući zimski period. Međutim, do oko dva meseca pred prve mrazeve treba obustaviti prikupljanje propolisa, kako bi pčele imale dovoljne količine za reparaciju i održavanje košnica.

Zašto je propolis koristan? Propolis ima antibiotsko dejstvo, otud i primena u medicini, ali ima i produženi efekat – bakterije na propolis ne mogu postati otporne, pa ga i same pčele koriste da zaštite svoje leglo. U izvornom obliku propolis se može koristiti direktnom primenom na grudi, kako bi se smirio kašalj. Pored toga, može se piti u čaju zbog čišćenja i smirivanja upale delova disajnih puteva, ili uneti inhalacijom kroz vrelu vodu, ili opet čaj.

(Foto: Unsplash)

Ostavi komentar