Poziv stočarima na vebinar ,,Afrička kuga svinja”

Pozivamo vas na vebinar na temu afričke kuge svinja koji organizuje Evropska agencija za bezbednost hrane u okviru kampanje posvećene borbi protiv ove bolesti koja pogađa domaće i divlje svinje i nanosi velike ekonomske gubitke farmama.

Predavanje će u ponedeljak 19.09.2022.godine, s početkom u 11 sati održati gospođa Jasna Prodanov Radulović iz Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu i moći ćete da ga pratite online klikom na link koji ćemo vam poslati dan ranije. Gospođa Prodanov Radulović će ukazati na mogućnosti rane detekcije, kako i kome prijavljivati sumnjive slučajeve, s ciljem sprečavanja širenja afričke kuge svinja i koje su najbitnije mere prevencije.

U Srbiji je situacija sa AKS posebno teška. Od početka 2022. potvrđeno je 90 slučajeva ove zarazne bolesti kod divljih svinja i 48 slučajeva kod domaćih. Do juna ove godine zabeleženo je 138 slučajeva AKS, a tokom 2021. identifikovano je ukupno 272. EFSA sprovodi u Srbiji treći put zaredom kampanju s ciljem edukacije o prevenciji i podizanju svesti javnosti o šteti koju AKS izaziva. Ove godine sarađujemo sa stočarima, lovcima i veterinarima, koji imaju veliku ulogu u prevenciji i sprečavanju širenja afričke kuge svinja za koju lek još ne postoji.

Za prisustvo vebinaru, pošaljite potvrdu na mejl: tvukosavljevic@newmediateam.rs ili office@agrobizniscentar.rs .

Ostavi komentar