Malina: Nekada simbol ljubaznosti, a danas…

Ove godine joj cena raste i do 350,00 dinara, nekada zastupljena na jugu zemlje, a sada mahom rasprostranjena na celoj teritoriji Srbije. Predstavljala je simbol ljubaznosti u hrišćanskoj umetnosti, jer se crveni sok iz nje vezuje za krv koja protiče kroz srce, gde se ljubaznostizvorno i nalazi.  Upoznajte se sa srpskim zlatom – malinom.

Višegodišnji, listopadni grm, sa jakim korenskim sistemom, iz familije ruže. U junu sazrevaju plodovi, dok je njena žetva u periodu od jula do avgusta. Jedan grm može da daje useve dve decenije. Кlasična boja ploda maline je crvena, dok nekad izgleda kao ružičasta ili bordo.

Informacije kažu da malina ima više vitamina C nego narandže.  Jedna je od lidera kultura, a to pokazuje da su njene bobice korisne za jačanje srca i krvnih sudova, stabilizaciju krvnog pritiska, poboljšanje sastava krvi, uklanjanje holesterola iz organizma.

Pitali smo jednog od proizvođača, kakva je isplativost maline i da li zahteva mnogo obaveza.

,, Pet godina imam zasad malina. Mogu da kažem da je tretiram sa fungicidima i jednim insekticidom pre cvetanja. Zahtevna je samo u pogledu zalivanja i prihrane. Zbog vrućina se jednom nedeljno tretira sa aminokiselinama u kombinaciji sa kalijumom do kraja berbe, jer daje čvrstoću i slast maline. Ove godine, do sada je cena najbolja. Otkup iznosi do 320,00 dinara sa tendecijom rasta cene. Pravimo slatko od maline, sokove i sirupe. U planu nam je proširenje na još dva hektara zasada, a fokus nam je na preradi.” – rekao je Dejan Ivanišević iz Kisača, koji nam je i otkrio čuveni recept u nastavku. 

Zanimljivost: Prema legendi, malina je uvek bila bela, ali jednom je mlada princeza na Кritu želela da obraduje Zeusa s njima i ogrebao je po ruci. Nakon toga, bobice su se zauvek obojile u boju njene krvi.

 

Potrebni sastojci:

1,5 kesica limontusa

1 kilogram malina

450 grama šećera

Postupak pripreme:

Predlog je da kupite ili uberete maline taj dan kada želite da napravite sok, a pažljivo birajte maline bez trulih delova. Pazite da ih ne oštetite prilikom branja.

Hladnom vodom operite, zatim ocedite i sipajte u odgovarajuću šerpu. Dodajte limontus i šećer, pa sve zajedno izmešajte. Smesu ostavite na hladnom mestu ceo jedan dan. Nakon tog vremena, stavite šerpu na ringlu, na neku umerenu temperaturu. Kada smesa proključa, sklonite sa ringle. Ostavite zatim da se prohladi, pa propasirajte  i onda procedite kroz gustu gazu. U gazi bi trebalo da ostanu semenke i veći deo pulpe, tako da dobijete čist sok od maline dole u šerpi.

Ponovo stavite na ringlu i sačekajte da proključa. Na vrhu će Vam se pojaviti pena, koju prvo sklonite, a zatim i šerpu. Nije potrebno da dugo kuvate sok, jer će biti previše gust, preporučujemo dva ključanja, kako bi ostalo i ponešto nutrijenata, a i dobra gustina.

Gotov sok, dok je topao sipajte u flaše, pa dobro zatvorite. Ostavite sok da se tako hladi na dnevnoj temperaturi, pa potom odložite u ostavu. Kada želite da ga konzumirate, količinu vode u sirup birajte sami, onoliko koliko Vama prija.

Uživajte!

Ostavi komentar