Recept iz mog kraja: Čuveno nasuvo

Vojvodina ima prelepa sela i prelepe predele, reke, šume, ali svakako da ono najlepše jeste – vojvođanska hrana. Često sebe uhvatim u razmišljanju, šta da Vam spremim od recepata, ali danas, za Vas imam jedan bakin recept koji je ona služila samo subotom, jer tako kaže u selu Staparu ide. Ne postoji brži i jednostavniji recept, ali ni lepše vojvođansko jelo. Moje drugarice koje nisu iz …

pročitaj višeRecept iz mog kraja: Čuveno nasuvo

U susret zimnici!

Uveliko je počela jesen, a da li ste spremili sve za zimu? Kako biste uštedeli i imali zalihe ukusnih i zdravih obroka, pripremite na vreme domaću zimnicu. Sigurni smo da ćete uz ove tri zimnice, uživati sa svojom porodicom tokom hladnog perioda. MAKENDONSKI PINĐUR Pinđur ili pindžur je zimnica od paprike i paradajza koja se lako, brzo i jednostavno pravi, a nema ko je ne voli …

pročitaj višeU susret zimnici!

Na starinski način: Domaći sapun od svinjske masti

Gotovo da nema paorske kuće, koja nije koristila za svoje domaćinstvo – domaći sapun od svinjske masti. Kako kažu naši najstariji, svinjska mast je stari narodni lek koji se koristi u ishrani već vekovima, a isto tako upotrebljava se i u kozmetici za negu tela i lica. U nastavku Vam prenosimo recept za pravljenje domaćeg sapuna! Verovatno se sećate da su Vaše bake koristile domaći sapun …

pročitaj višeNa starinski način: Domaći sapun od svinjske masti

Specijalni recept za ljubitelje mušmula

Odlučili smo se da Vam svakog utorka pripremimo po jedan recept koji ćete obožavati. Danas na meniju su nam domaći sok i pekmez od značajnog voća tokom rimske imperije i srednjeg veka – mušmule. Danas je i ona skoro zaboravljena voćka, a sigurni smo da niste znali koliko su lekovita njena dejstva. Istorija mušmule kaže da plod potiče iz jugoistočne Evrope i jugozapadne Azije. Jedna od …

pročitaj višeSpecijalni recept za ljubitelje mušmula

Malina: Nekada simbol ljubaznosti, a danas…

Ove godine joj cena raste i do 350,00 dinara, nekada zastupljena na jugu zemlje, a sada mahom rasprostranjena na celoj teritoriji Srbije. Predstavljala je simbol ljubaznosti u hrišćanskoj umetnosti, jer se crveni sok iz nje vezuje za krv koja protiče kroz srce, gde se ljubaznostizvorno i nalazi.  Upoznajte se sa srpskim zlatom – malinom. Višegodišnji, listopadni grm, sa jakim korenskim sistemom, iz familije ruže. U junu …

pročitaj višeMalina: Nekada simbol ljubaznosti, a danas…

Sa komoračom na ti!

Velike vrućine iziskuju i gubitak apetita. Osetite glad, a želite osvežavajuću salatu? Mi Vas vodimo sa nama u kraj mediteranske kuhinje, gde Vas upoznajemo sa superlekovitom biljkom – komorač. Spoznajte njena lekovita dejstva i zbog čega baš ona treba da se nađe u Vašoj bašti. Sigurni smo da ćete posle ovog članka, poželeti da se bolje upoznate sa hrskavim, blagoslatkastim osvežavajućim povrćem poznatim kao komorač, fennel …

pročitaj višeSa komoračom na ti!

Iz bakine škrinje – slatko od jagoda

Ne znate kako da se osvežite u letnjem periodu? Organizam Vam traži slatko, a ne želite da se ugojite ili imate problem sa šećerom u krvi? Slatko od jagoda je idealan izbor, a mi Vam predlažemo recept koji nam je otkrila Dragana Farkaš, nosilac poljoprivrednog gazdinstva iz Gradine. Da li ste znali da jedna kašičica slatkog od jagoda, ima dovoljnu količinu C vitamina, može da poveća …

pročitaj višeIz bakine škrinje – slatko od jagoda

Salata od maslačka

Napomena pre pripreme: vodite računa gde berete maslačak, dobro je da to bude u ekološki čistim područjima (bez saobraćaja i zagađenja) nabrane listove maslačka potopite u vodu i ostavite ih preko noći sutradan, potopljene listove izvadite i još jednom properite u čistoj vodi Dodajte kašiku maslinovog ulja Malo limunovog soka i po želji koristite morsku so Količinu listova, odnosno salate pravite sami po želji. Umesto morske …

pročitaj višeSalata od maslačka

Čaj od suvog lista maslačka

Napomena pre pripreme: vodite računa gde berete maslačak, dobro je da to bude u ekološki čistim područjima (bez saobraćaja i zagađenja) list maslačka koji se bere treba da bude suv – dakle, sveže ubran list maslačka ostavite da se suši u prostoriji sa dosta vazduha na kuhinjskoj krpi ili drugoj tkanini sastojak #1: 10gr suvog lista maslačka sastojak #2: 250ml vode Način pripreme i korišćenje: suvo …

pročitaj višeČaj od suvog lista maslačka

Čaj od korena maslačka

Napomena pre pripreme: vodite računa gde berete maslačak, dobro je da to bude u ekološki čistim područjima (bez saobraćaja i zagađenja) neophodno je ubrati koren maslačka i usitniti ga na nivo zrna bibera, kako biste lakše mogli proceniti količinu ubrani koren ostaviti da se osuši, kako bi se mogao koristiti za pripremu čaja sastojak #1: 1 supena kašika suvog usitnjenog korena maslačka sastojak #2: 2 dl …

pročitaj višeČaj od korena maslačka