Na starinski način: Domaći sapun od svinjske masti

Gotovo da nema paorske kuće, koja nije koristila za svoje domaćinstvo – domaći sapun od svinjske masti. Kako kažu naši najstariji, svinjska mast je stari narodni lek koji se koristi u ishrani već vekovima, a isto tako upotrebljava se i u kozmetici za negu tela i lica. U nastavku Vam prenosimo recept za pravljenje domaćeg sapuna!

Verovatno se sećate da su Vaše bake koristile domaći sapun od svinjske masti, pre svega, za ručno pranje veša. Kasnije, sapun počinje da se koristi i za negu tela i lica, a isto tako, dobija na značaju u medicini.

RECEPT:

Jedan kilogram žive sode rastvoriti u 8/9 litara mekane vode (kišnica ili voda iz neke reke)  i staviti u taj rastvor 4 kilograma masnoće. Kuvati otprilike dva sata na tihoj vatri. Za vreme kuvanja potrebno je da  neprestano mešate.

Posle 10 minuta pre nego se skine s vatre, ubaciti u kazan jednu šaku kuhinjske soli, onda dobro promešati. So se dodaje zato, da bi se sapun bolje odvojio od ostale mase. Ako se sapun mrvi, znak je da je stavljeno previše sode. U tom slučaju, dodati postepeno vode dok se masa ne odvoji. Posle skidanja s vatre pokupiti kašikom sapun, koji se nalazi na površini i sipati ga u mokro ili, još bolje, zaviti u mokre krpama. obloženo korito ili neki drugi sud, da se ohladi i očvrsne.

Dobro je da sud ima na dnu neku rupicu ili pukotinu, da bi se lakše ocedila ceđ, koja se prilikom očvršćavanja odvaja od sapuna. Kad se sapun ohladio, izrežite ga na komade i ostavite na suvo mesto. Masa koja ostane prilikom pravljenja sapuna može se  upotrebiti za pranje rublja i drugih predmeta.

Javite nam utiske!

Ostavi komentar