Radionica: Učini prvi korak

Činjenica je da sve veći broj mladih odlazi iz svoje zemlje i sela nam ostaju skoro pa prazna. Zbog čega je to tako i koja pomoć je mladima potrebna, pokušali smo da saznamo na radionici koju smo organizovali u saradnji sa Ministartvom za brigu o porodici i demografiju. Radionica je održana u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Somboru, a prisustvovali su poljoprivredna gazdinstva, udruženja i mladi preduzetnici sa teritorija Grada Sombora, Opštine Apatin i Opštine Kula.

Iako država skoro svake godine izdvaja podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike, ipak postoje još neke stvari koje im nedostaju da bi se trajno vratili u svoje rodno selo. Svi su se složili da je finansijska podrška neophodna, ali da je isto tako bitan i društveni život, koji na selu nije baš razvijen.

Kroz radionicu, učesnicima smo omogućili sticanje veština za pisanje biznis planova na našim konkursima, kao i na konkursima koje finansiraju drugi donatori. Pored toga, učesnici su mogli međusobno da razmene svoja iskustva i znanje, kao i svoje proizvode.

“Mladi treba da vide da vredi živeti u seoskim područjima i da se od poljoprivrede može živeti i izdržavati porodica” izjavila je Katalin Nemoda, majka dvoje dece, koja je ove godine ostvarila prava na subvenciju na našem konkursu.

,,Nasledio sam zemlju od svog dede, par hektara u Riđici, na površini koja je idealna za vinogradarstvo. Od Agrobiznis centra, dobio sam sredstva za ogradu i nove sadnice loze i sa tom podrškom sam još više motivisan da nastavim svoj život ovde.” – istakao je Nemanja Kožul, mladi vinogradar.

Cilj celog projekta jeste pružanje mogućnosti i podrška mladima u ruralnim sredinama da se samozapošljavaju. Projekat je finansiran od strane Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, a partneri na projektu bili su Mreža mladih poljoprivrednika Srbije.

 

 

 

Ostavi komentar