Top 3 biznisa u poljoprivredi

Mnogi od Vas u ruralnim područjima, posedujete neiskorišćeno poljoprivredno zemljište ili baštu. Imate ideju i želite da ulažete, ali ne znate koja kultura donosi profit? Mi smo tu da Vam olakšamo sa izborom, te Vam predstavljamo top 3 biznisa u poljoprivredi.

Za pokretanje biznisa, osim ideja,  potreban nam je i finansijski proračun šta najbrže može da nam donese zaradu. Naravno, svaka kultura zahteva ulaganje, jer bez ulaganja nema ni dobiti.

Sve veća potražnja je za lekovitim biljem. Proizvođači kažu da ulaganja nisu velika, kao ni da nije potrebna velika  briga oko zemljišta. Ukoliko bi se odlučili za zasad kamilice, nane, bosiljka ili drugog lekovitog bilja potrebna sredstva za ulaganje iznose oko 1.200 eura, pa do 2.300 eura po jednom hektaru, dok prihodi od kultura mogu da iznose do 6.500 eura po hektaru.

Imamo primer gospođe Slavice, iz Kule, koja se već 6 godina bavi proizvodnjom bosiljka, te kako kaže, njenu decu školuje od toga.

  • oko 1.100 eura ulaganje po hektaru
  • više od 1 evro cena po kilogramu
  • oko 2.100 kilograma prinosa po hektaru
  • 2.600 eura prihod po hektaru

Takođe, proizvodnja cveća, je još jedna grana za koju se smatra da je isplativa. Njoj treba da se posveti više pažnje i ulaganja, jer cveće zahteva preveliku brigu. Za zasad jednog ara, potrebno nam je do 3.500 eura ulaganja. Kroz prve dve godine se ulaganje vraća, a treća godina nam donosi zaradu koja iznosi do 2.300 eura godišnje. Svakako da treba imati na umu da se cveće prodaje tokom cele godine, ali najveća zarada je na početku proleća.

Plastenička proizvodnja je ujedno i najrentabilnija proizvodnja. Za nju je potrebno oko 13.500 eura, a uloženo može da se vrati za godinu dana. Ukoliko smo početnici, sa manjim površinama, plastenik od 200 kvadratnih metara je sasvim dovoljan za pristojnu zaradu koja može da dostigne do 3.000 eura ukoliko se odlučimo za proizvodnju paradajza, za krastavac oko 1.500 eura, dok paprika nam donosi oko 800 eura. Uzgoj voća i povrća zahteva veliki rad i trud, ali izvori sa terena nam govore da se isplati.

 

 

Ostavi komentar