Specijalni recept za ljubitelje mušmula

Odlučili smo se da Vam svakog utorka pripremimo po jedan recept koji ćete obožavati. Danas na meniju su nam domaći sok i pekmez od značajnog voća tokom rimske imperije i srednjeg veka – mušmule. Danas je i ona skoro zaboravljena voćka, a sigurni smo da niste znali koliko su lekovita njena dejstva.

Istorija mušmule kaže da plod potiče iz jugoistočne Evrope i jugozapadne Azije. Jedna od zanimljivosti jeste da su mušmulu Rimljani raširili po Evropi, čak i da se nekada mušmula sadila u vojnim logorima. Nazivaju je čak i divlja kruškica. Sazreva u jesen Zri u jesen, plodovi su veoma hranjivi, visine je od 2 do 5 metara, a u sebi sadrži mnogobrojne lekovite sastojke.

Plodovi mušmule koriste se kao lek protiv odliva krvi, izbacivanje peska u bešici, a njeno lišće se može koristiti protiv upale grla, kao i bolesti desni. Sadrži mnogo vitamina C, šećera i pektina, te je vredna pažnje u lečenju skorbuta, kao i u sprečavanju želudačne kiseline.

Predstavljamo Vam poseban recept za pekmez i osvežavajući sok, koji će Vaši ukućani sigurno voleti, a potrebna su vam samo tri sastojka.

 

 Sastojci: 

  •       mušmule       –     1.5 kg
  •         voda          –     6 dl
  •        šećer   –     600 g

 

Priprema:

  •  Dobro oljuštiti i oprati ubrane mušmule, potom staviti sve zajedno sa košticama u posudu za kuvanje. Preliti vodom i staviti na laganu vatru, dok ne proključa.
  • Skloniti sa vatre i ispasirati. U dobijenu  masu sipati šećer i vratiti nazad da se kuva. Potrebno je svo vreme mešati smesu. Kuva se oko sat vremena. (ukoliko vam se učini da je smesa ranije gotova, izvadite i probajte da li je dovoljno skuvano)
  • Za vreme kuvanja, pripremite zagrejane tegle. Kada je smesa gotova, sipajte vruću smesu. (pekmez). Zatvorite i odložite u ostavu da se ohladi.
  •  Kada pravite sok od mušmule, potrebno je u propasiranu masu dodati vode, šećer po ukusu i kesicu limuntusa. Kada Vam smesa proključa, sipajte u flaše i ostavite da se ohladi. Tako ohlađen sok, spreman je za posluženje! Uživajte!

Ostavi komentar