Kada je pravo vreme za berbu povrća?

U svakom sektoru poljoprivrede, postoje različiti segmenti i znakovi kada je idealno vreme za ubiranje plodova. Ako pričamo o povrtarstvu, moramo uzeti u obzir da plodovi zahtevaju određenu praksu prepoznavanja. Sve zavisi od sorte povrća, temperature, količine vode, pa čak i da li se gaji na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Ukoliko pogodimo odgovarajuće doba dana i zrelost, budimo sigurni da je ukus povrća tada očaravajući.

Iskustva sa terena nam govore da povrće treba brati isključivo u hladnim jutarnjim satima, naročito zbog svežine zaliha i dužine čuvanja. Plod se brže kvari ukoliko se bere u kasnim časovima, zbog isparenja vlage. Povrtari ustaju pre izlaska sunca kako bipočeli branje čim bude dovoljno svetlosti.

Kao što smo već spomenuli, na ukus povrća utiču mnogi faktori, kao što su godišnje doba, sorta povrća, vrsta zemljišta, količina vode, temperatura, sunčeva svetlost..

Lisnato povrće poput spanaća, blitve ili zelene salate, kao i biljke iz porodice kupusa, posebno treba da se ubiraju u jutarnjim časovima. No, ukoliko ne stižete da uklopite da to bude baš tada, mi Vam preporučujemo da obavezno birate kasne sate.

Manje osetljivije povrće jeste paprika, tikvica, pa čak i paradajz, te za njih nije potrebno određeno vreme za branje. Ukoliko je u pitanju šargarepa, neophodno je da se odmah po ubiranju, skladišti u neku hladniju ostavu. Ispitivanje zrelosti uključuje sva čula, od mirisa pa do probijanja zrna i prepoznavanje savršene bujnosti .

Posle dužeg iskustva i prakse, kao i posmatranja svake biljke, vremenom ćete uspeti da prepoznate zrelost biljke, a osećaj pod rukama će Vam sam nagovestiti kada je pravi trenutak da se plod ubere.

 

Ostavi komentar