Srbija na zrnu graška

Zeljasta biljka bogata vitaminima, mineralima i magnezijumom, jedna od moćnih namirnica u zdravoj ishrani čoveka jeste upravo grašak. Grašak vodi poreklo sa područja Kavkaza i Persije, dok je u Evropu stigao iz Indije. Prošetavši  pijacom, shvatili smo da graška skoro pa ni nema ove godine i da je rod mnogo manji nego ranijih godina. Izgleda da ova godina nije uticala samo na ratare, već i na povrtare…Zbog čega je to tako? 

Po nekim informacijama, grašak se kod nas gaji na prosečno oko 6.500 hektara, najzastupljeniji je u Vojvodini i godišnje se ubere oko 34.000 tona zrna. Takođe, ovoj kulturi idealni uslovi su iznad 40-tog stepena severne geografske širine.

Vreme berbe je obično krajem juna, temperatura koju zahteva biljka je od nekih 6 do 10 stepeni. Najveći proizvođači graška su: Kina, Indija, SAD i Francuska. Za razliku od svežeg graška, najveći proizvođač suvog zrna graška je Evropa.

Zbog čega je rod graška ove godine slabiji?

Ove godine, zrna su brže sazrevala, ubiranje je bilo otežanije, jer smo imali prezrevanje zrna, gde je dolazilo do gubitka kvaliteta graška. Uslovi za razvoj bili su otežani, kako zbog vlažnosti, tako i zbog temperature, te smo došli do nedostatka zaliha graška na pijacama i marketima. Jedan od glavnih problema, jeste i sejanje –  kraja aprila meseca. Hladnije zemljište i jači mrazevi nisu dozvoljavali da grašak nikne na vreme, a berba je bila poprilično kasna.

Takođe, grašak ima povećan nivo proteina i da bi seme moglo da klija, potrebne su velike količine vode. Cvetanje graška, dešava se sredinom maja, pa sve do polovine juna, a ovogodišnje cvetanje, kako kažu povrtari, bilo je mahom problematično. Kao što smo i malo pre napomenuli, grašak sam po sebi zahteva vlažnost vazduha i zemlje, te su se neke njive dodatno morale navodnjavati zbog ovogodišnjih vrućina.

Grašak i zdravlje

Vlakna iz graška mogu biti korisna kod lečenja čira na želudcu, zdravlja srca i krvnih sudova. Vlakna pomažu u održavanju zdravih bakterija u crevima, a njegov protein pomaže u smanjivanju apetita. Takođe, za grašak kažu da je jedna od namirnica koja pomaže u gubitku kilograma, a umanjuje hormon koji podstiče glad.

Ostavi komentar