Zavirite u svet čarobne akvaponije

Agrobiznis centar je tokom prethodnih nedelja, obilazio svoje lokalne proizvođače, koji su na prethodnim konkursima na teritoriji Grada Sombora ostvarili prava na subvencije poljoprivredne proizvodnje. Prva priča nam dolazi iz Stapara, pravo iz šetočlane vredne porodice Radin, koja se već 6 uspešnih godina bavi čuvenom akvaponijom. Po onome što smo zatekli tamo, možemo slobodno da kažemo da se rad i trud isplati, a šta je njihova tačna ideja, pročitajte u nastavku.

Sistem akvaponije još uvek nije dobro saživeo u našoj zemlji, no, sigurni smo da je porodica Radin idealno rešenje i motivacija, ukoliko se odlučite da se bavite ovakvom vrstom proizvodnje. Srđan Radin, zajedno sa svojom ženom Vesnom i četvoro dece, vredno radi u plasteniku i verovali ili ne, oni zaista žive od akvaponije. Prošle godine, konkurisali su za bespovratna sredstva Agrobiznis centra, za nabavku sušare, koja im je poboljšala i olakšala rad na gazdinstvu.

,,Naša Vodena bašta je počela pre 6 godina. Dugo mi je trebalo da napravim ceo plan, a kasnije i da ga razradim. Prvenstveno, želeo sam da se moja porodica hrani zdravo, a onda i svi ostali. Nije da se hvalimo, ali komplimenti kupaca kada im stigne naš proizvod su zaista dokaz da vredno radimo. Ni mi, a ni oni ne krijemo oduševljenje. Trudimo se da svakoga upoznamo sa našim radom sistema, jer nimalo nije lako objasniti ljudima da je proizvod upravo iz vode i šljunka. Podrška porodice mi mnogo znači i drago mi je što sam uspeo svojoj deci da prenesem znanje, kao i odgovornost i volju za rad” – rekao nam je Srđan Radin. 

Akvaponija je moderan, ekološki vid proizvodnje voća, povrća i ribe u kontrolisanom sistemu. Riba i biljke žive u istoj vodi, biljke rastu u internim medijima sadnje, bez zemlje. Riba đubri biljku, a biljka filtrira vodu za ribu i u tom procesu im pomažu korisne bakterije koje riblji otpad pretvaraju u čistu humusnu infuziju. Troši se 90% manje vode, doliva se samo ono što potroši biljka. Ono što je posebno bitno je da nema rasipanja vode.

Zanimljivo je da u ovakvom sistemu biljke rastu i šest puta brže, kao i da je prinos tri puta veći na malim površinama. Hranjenjem ribe-hranite biljke, a ne postoji bolji filter za vodu od biljaka i tu je ceo krug akvaponije zatvoren.

Porodica Radin, pored svežih proizvoda nudi i domaći sok od paradajza koji sadrži 92% suve materije, bez konzervansa i aditiva. Mi smo se u kvalitet, svakako, uverili.

Srđanov i Vesnin najveći uspeh su svakako njihova zlatna deca i njihovo bogatstvo ogleda se upravo u njima, no, Agrobiznis centar im od srca želi još veći napredak i da njihova priča bude primer ostalim porodicama na selu!

 

Ostavi komentar