Poseta Sajmu šljiva u Osečini

Posetili smo ovogodišnji tradicionalni Sajam šljiva u Osečini. Ova kulturno privredna manifestacija uvek se organizuje u poslednjoj nedelji avgusta, a cilj je prezentacija kraljice voća – ŠLJIVE. Imali smo priliku da upoznamo različite proizvođače domaćih proizvoda iz cele države, razmenimo iskustva, saznamo sve o njihovom radu, a loši vremenski uslovi nam nisu uspeli pokvariti raspoloženje i celokupni doživljaj. Prenosimo vam jedan deo naše avanture…

Sajam šljiva trajao je od 24. do 29. avgusta. Manifestacija je bila bogata sadržajima, te se pored glavne teme-šljive, moglo videti i veliki izbor sadnog materijala, izložbe poljoprivredne mehanizacije, razni džemovi, vina, rakije, slikarske izložbe, kao i radionice i edukacije za proizvođače.

Opština Osečina već dugo godina se smatra srpskom prestonicom šljive, jer Podgorina je zaista prepoznatljiva u proizvodnji sirovog i osušenog voća. Oko 18 miliona kilograma šljive se plasira godišnje. Proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom, iako su vremenski uslovi uticali da rod bude manji nego prethodnih godina.

,, Već 8 godina se bavimo poljoprivrednom, tačnije voćarstvom. Pored šljiva, imamo i maline, kruške i kajsije. Cela porodica je uključena u rad. Imamo oko 8 hektara zasada šljive. Zadovoljni smo cenom i plasmanom. Ovaj kraj je pogodan za voćarstvo i svi mi koji danas izlažemo svoje proizvode smo udruženi i jedni drugima pomažemo. Bazirali smo se od skora na preradu, te imamo domaću rakiju, razne džemove, kolače.. Ovakve manifestacije nas još više motivišu, a s obzirom da prošle godine zbog situacije sa koronom nije održan Sajam, ovo je idealna prilika da se malo i družimo” – rekla nam je gospođa Mira iz Osečine.

,,Mnogo šljive ove godine otići će u konzumnu, neće toliko u preradu. Cena je dobra. Godina je bila prilično čudna za poljoprivredu, sa neverovatno dobrim cenama i nešto slabijim rodom u voćarstvu. Suše u julu sprečile su da rod bude dobar, tako da će, u ukupnom zbiru, društveni bruto proizvod u poljoprivredi biti na nivou prošlogodišnjeg” – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je posetio Sajam šljiva.

Zadovoljstvo je bilo upoznati ovaj kraj Srbije, popričati sa proizvođačima koji nisu skidali osmeh sa lica. Moramo da priznamo da smo sve probali i da Vam preporučujemo, ukoliko Vas put nekad povede na stranu Osečine, obavezno probate domaću rakiju, kao i tople osušene šljive! Lepo je videti trud poljoprivrednika, a još lepše mlade koji su angažovani u samom radu. Iskreno se nadamo da je ovo naš početak obilaženja sajmova cele države, te Vam se javljamo sa našim iskustvima, a do tada, pratite naše objave.

 

 

 

 

Ostavi komentar