U susret zimnici!

Uveliko je počela jesen, a da li ste spremili sve za zimu? Kako biste uštedeli i imali zalihe ukusnih i zdravih obroka, pripremite na vreme domaću zimnicu. Sigurni smo da ćete uz ove tri zimnice, uživati sa svojom porodicom tokom hladnog perioda.

MAKENDONSKI PINĐUR

Pinđur ili pindžur je zimnica od paprike i paradajza koja se lako, brzo i jednostavno pravi, a nema ko je ne voli

Sastojci: 3 kg mesnate crvene paprike, 250 g ljutih papričica, 150 g belog luka, 1.5 kg plavog patlidžana, 1.5 kg paradajza, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 2 dl ulja.

Priprema: Paprike, patlidžan i paradajz ispeći, oljuštiti i samleti na mašini za meso. Ljute papričice samo blago ispeći. U šerpu staviti ulje da se ugreje, dodati samlevenu masu i pržiti dok sva tečnost ne ispari, dodati šećer, so, sitno iseckani beli luk.

Pržiti još 10-15 minuta. Dodati pečene ljute paprike, lagano izmešati da se ne raspadnu. Tegle treba da budu tople, sipati pinđur do vrha tegle. Odmah zatvoriti poklopcem i okrenuti naopačke tegle. Ostaviti ih tako dok se ne ohlade.

KISELI KUPUS

Mnogi zapravo ne znaju pravilnu razmeru soli i kupusa, kao ni koliko vode treba sipati u bure. Predstavljamo vam recept uz koji kupus ne može da se pokvari!

Upravo zbog tih delikatesa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe veoma je važno imati kupus tokom čitave zimske sezone. A mnogi ga na kraju sezone stavljaju u zamrzivače, ne toliko iz razloga “da se ne baci”, koliko zbog toga što je sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija od bilo koje druge sarme.

Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom.

Evo i najprostijeg recepta: Kilogram soli na 30 kg kupusa

Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim pirotskim domaćinstvima. Osim kupusa potrebno je: kilogram soli na 30 kg kupusa, gušća pamučna krpa, kamen ili tegla zapremine 1,5 l.

Priprema: Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusane budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

LUČENA PAPRIKA

Sastojci: 40 paprika, 2 glavica belog luka, ulje, sirće i peršun po ukusu.

Priprema: Oprati i osušiti paprike, politi ih uljem pa ih ispeći u rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta.

Pečene paprike očistiti od semenki, odbaciti peteljke i ostaviti da se ohlade i ocede. Nakon toga ređati u sterilisane tegle na sledeći način:

Prvo poređajte red paprika, zatim posolite po ukusu, pa polijte uljem i sirćetom i pospite sitno seckanim lukom i peršunom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.

Ova količina je dovoljna za 5-6 tegli srednje veličine.

Uživajte! 🙂

Izvor slike: PROFIMEDIA/SHUTTERSTOCK

Ostavi komentar