Uručeni ugovori za 99 poljoprivrednih proizvođača

Konkurs za bespovratna sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i unapređenja funkcionisanja individualnih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Grada Sombora za 2023. godinu, bio je raspisan 10.marta 2023.godine. U ovoj godini opredeljeno je 11.750.000 dinara, a ugovore su potpisali 99 poljoprivrednih proizvođača.

Svečanom činu potpisivanja ugovora prisustvovali su i većnik za poljoprivredu Jovan Keča, većnik za ruralni razvoj Srđan Savić, pomoćnik gradonačelnika Branislav Svorcan, direktor Agrobiznis centra Sombor Karlo Puškarica i Milica Radin, sekretarka Cenrta, Predrag Sušić, direktor Poslovnog udruženja Klaster Sombor, predstavnice LAG Panonski fijaker Jagoda Kočić i Milica Stajšić.

Kako Grad Sombor vidi značaj poljoprivrede i na koji način planira da u budućem periodu bude u partnerstvu sa poljoprivrednim proizvođačima, jezgrovito je pojasnio gradonačelnik Antonio Ratković, rekavši najpre da će se gradska samouprava truditi da u ovom domu, Klasteru, koji tek treba da zaživi, bude održano što više edukacija zajedno i sa Poljoprivredno stručnom službom i Odeljenjem za poljoprivredu. – Ovaj prostor je građane Sombora koštao nula dinara, s obzirom da sredstva za rekonstrukciju dolaze iz evropskih fondova pa je Gradu u planu da sedam-osam mladih firmi, start-apova za početak, ovde počne sa radom i koristi ove prostorije u koje smo uložili – podvukao je gradonačelnik Ratković i obrazložio:

  • Što se tiče samog konkursa prvi put 2019. godine uz pomoć Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, osim konkursa za kupovinu kuća na selu, bilo je i dodela grantova koje smo narednih godina nastavili da finansiramo iz budžeta Grada. U poslednjih pet godina smo izdvojili ukupno 36 miliona i 156 hiljada dinara gde su naših 238 poljoprivrednih proizvođača uspešno aplicirali na ovaj konkurs. Osim kupovina kuća za mlade bračne parove na selu, za samohrane majke, hteli smo da dodatno raspišemo i ovaj poziv kako bi ljudi, kako u selu tako i u gradu, mogli da koriste ova podsticajna sredstva.

Svesni smo, dopunio je gradonačelnik, da su sredstva koja raspisuju resorno ministarstvo odnosno pokrajinski sekretarijat mnogo veća, ali već kada smo prvi konkurs radili želeli smo da prvi formular i dokumentacija budu što jednostavniji, da na što lakši način aplicirate, i dobijete ova sredstva. Mogli su da se jave i mladi i stari, jedino što smo prilikom bodovanja dali prednost mladima, ženama, onima koji imaju manje zemlje.

Ratković se zahvalio se kompletnom timu, pomenuvši da je 60 posto sredstava na konkursu bilo za opremu i za mašine, oko 20 posto za kupovinu grla.

  • Svaki dinar je potrošen onako kako su ljudi rekli da im je potrebno – rekao je direktor Agrobiznis centra Karlo Puškarica i najavio nove značajne planove.

Ostavi komentar