Bezdan: Salaš Nananin je stvarno IN !

Nadomak grada Sombora, u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje u selu Bezdan, naselje Štrbac, naišli smo na čuveni Nananin salaš. Nananin salaš nastao je 2011. godine, kada su bračni par Beronja Blaženka i Goran odlučili da gradski život zamene životom u prirodi, na selu.

Ovo poljoprivredno gazdinsto se bavi proizvodnjom kozijeg sira i turizmom. Beronje su idejni tvorci specifičnog delikates sira čijim ukusom su oduševljeni mnogi šefovi kuhinja na našim prostorima. “Bezdansky Blue” sir kako su ga nazvali proizvode u vrlo malim i ograničenim količinama. Delikates sir sa plavim Roqeforti plemenitim plesnima je intenzivnog mirisa i ukusa te spada u grupu tvrdih desertnih sireva.

Domaćini se svih ovih godina trude da ovaj stari salaš ne izgubi autentičnost, ali i da dobije jednu novu notu, tako da u obnovi koriste stare cigle, zemljane materijale i mnoge druge predmete kojima se daje novi život i svrha.
Na ovom radnom salašu možete videti koze, magaricu, koke, kuce i mace, koje možete upoznati ili ih i nahraniti. Salašari će vam pričati priče i dogodovštine salašarske svakodnevice i upoznati sa postupkom pravljenja sira.
Salaš je tokom sezone otvoren za organizovane posete, porodične izlete, ekološke, gastronomske i muzičke radionice, a svake subote možete  dovesti  svoju  decu  da  se  upoznaju sa  seoskim  običajima, da  se  druže  sa  životinjicama, krune  kukuruze  i uče seoske  poslove.  
Malo je reći da smo oduševljeni Nananin salašem, kao i mladim bračnim parom Beronje, te ćemo nastojati podržavati rad ovih domaćina, a Vama toplo preporučujemo da izdvojite jedan vikend i posetite ovu idilu!

Ostavi komentar