Vojvodina: Destinacije koje morate posetiti

Ukoliko ste ljubitelji ravnice i želite da upoznate najlepše krajeve severa, vreme je da posetite Vojvodinu. Vojvodina ne oskudeva u prirodnim bogatstvima, a ukoliko ste zaljubljenici u istoriju i prirodu, Agrobiznis centar Vam predlaže top 5 destinacija.

Srpski Amazon

Prirodni rezervat Gornje Podunavlje je područje poput “mozaika” vodenih i kopnenih ekosistema, a najveći deo pokriven je šumom. Prostire se na 20.000 hektara, uz levu obalu Dunava, na severu Bačke. Ova magična destinacija na tromeđi sa Mađarskom i Hrvatskom, prekrivena je ritskom šumom. To je jedno od retkih mesta gde se još uvek može uživati u vožnji nepreglednim kanalima Dunava. Ovakvi očuvani izvorni biotopi postali su retki kako kod nas tako i u Evropi, upravo zato se ovaj biser Vojvodine od 2017. godine nalazi na Uneskovoj svetskoj listi. Područje čini posebnim i činjenica da se u njemu nalazi 51 vrsta sisara, 230 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, devet vrsta gmizavaca, te opravdano nosi nadimak “srpski Amazon”

 Jezera Fruške gore

Fruška gora je dobro poznata po manastirima i sama po sebi je unikatna destinacija, ali malo ko zna da se na njoj nalazi ukupno 16 veštačkh jezera. Bešenovačko jezero nosi naziv po istoimenom neselju, a ime Beli kamen dobilo je zbog stena koje ga okružuju. Budući da njegova tirkizna boja mnoge podseća na more, to je jedno od popularnijih jezera. Posebno je karakteristično po jatu sitnih riba koja se mogu opaziti u plićaku. Na najzapadnijem delu Fruške gore, pokraj mesta Sot nalazi se Sotsko jezero sa simpatičnom plažom pored malog vikend-naselja koju čini nekoliko kuća. Još jedno popularno jezero je Moharać, koje, iako po kvalitetu vode jeste za kupanje, ipak je poznatije po pecanju.Takođe, u blizini seoceta Dobrodol, koje broji svega nekoliko kuća, nalazi se istoimeno akumulaciono jezerce romantičnog izgleda.

Kikinda – dom jedne od najlepših ulica na svetu

Grad Kikinda čuva jedno posebno blago – u njemu se krije najlepša ulica u Srbiji, i jedna od najlepših na svetu. Naime, 2020. godine Generala Drapšina se našla na 22. mestu liste najlepših ulica na svetu, u časopisu “Arhitektura i dizajn”. Tako prestižno mesto ulica je dobila zbog drvoreda koji je krasi s obe strane. Neobično je da se ovakva mala “gradska oaza” nalazi baš u Kikindi, pošto je područje oko grada jedno od najslabije pošumljenih u Srbiji. Ono po čemu je Kikinda još poznata, jeste da je nazivaju Grad dobrih ljudi, jer glavna ulica u sezoni broji oko 700 sova.

Ružičasto jezero

Na samo tridesetak kilometra od Subotice, nalazi se malo naselje Pačir, čija termalna banja krije jedno neprocenjivo blago za koje mnogi nisu čuli do skoro. Naime, pored Meksika, Senegala i Australije, i Srbija može da se pohvali malim ružičastom jezerom. Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, a na svom “putu ka površini” prolazi kroz različite slojeve stena čime postaje obogaćena mineralima. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje. A pored toga što je izuzetno zdrava, na obali samog jezera mogu da se naprave interesantne fotografije. Pored jezera, banja sadrži još jedan bazen sa termalnom vodom u zatvorenom prostoru.

Karađorđevo

Naselje u opštini Bačka Palanka turistima pruža brojne interesantne aktivnosti poput obilaska lovišta, ergele, hipodroma i muzeja. Ergela “Karađorđevo” ima prilično dugu tradiciju – godine 1924. ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića, ovde je osnovano Državno lovno-šumsko dobro. U okolini se nalazi i Specijalni rezervat prirode “Karađorđevo” čije je tipično obeležje lovna divljač, pre svega: jelen, divlja svinja, muflon, lisica, jazavac, tvor, divlji zec…Turisti mogu da uživaju u programima počev od lova i ribolova, preko jahanja konja, pa sve do vožnje fijakerima ili čamcem kroz prelepe rukavce Dunava.

Ostavi komentar