Sestre Žuljević: Proizvodnja kala

Svake godine podržavamo nove i kreativne ideje, a ovaj put vodimo vas kod vredne porodice Žuljević iz Sombora, koji su jedni od primera da žene itekako mogu da se bave poljoprivredom. Sestre Katarina i Marija su odlučile da se bave plasteničkom proizvodnjom kala, jer kako kažu cveće je ostatak raja na zemlji.

Kale na jednom mestu u stakleniku mogu da ostanu 6-10 godina, s tim da se svake godine menja površinski sloj supstrata. Pravilno gajena kala može da cveta od sredine oktobra do maja, a masovno cvetanje je od decembra do januara. Dugo cveta, od januara do aprila, a onda se u julu biljka zasuši i sazreli gomolji ciste i opet spremaju za sadnju. Zahteva temperaturu od 18-20°C, zalivanje i orošavanje a prihranjivanje u fazi cvetanja je obavezna mera nege.

O samoj proizvodnji kala, razgovarali smo sa sestrama Marijom i Katarinom Žuljević. Za ideju, mama Terezija bila je inicijator, jer upravo, uspomene iz njihovog detinjstva vežu ih za puno dvorište kala. Takođe, kako kažu, kale nisu zahtevne i vrlo su lake za održavanje.

Naše sagovornice objašnjavaju da je zarada od proizvodnje kala uglavnom dobra, te se nadaju da će im se brzo povratiti uloženo. Ove godine, dobile su subvenciju na Konkursu Agrobiznis centra, koju su iskoristile za nabavku novih sadnica. Sledeća investicija koju imaju u planu jeste grejanje za plastenik. Prodajna cena jedne kale sada se kreće do 50 dinara, a u jesen kada ih ima manje, ovaj cvet može koštati i 200 dinara.

Naš prijatelj, novinar Mića Miljenović, posetio je par gazdinstava koja su se našla na rang listi Agrobiznis centra, te je kroz svoju emisiju ,,Prijatelj Vašeg imanja”, upravo prikazao i primer dobre prakse- Porodicu Žuljević.

Ceo snimak možete pogledati na : https://www.youtube.com/watch?v=T0f_u16kW5c

Ostavi komentar