Da li znate ove zanimljivosti o poljoprivredi?

Kada su napravljeni prvi plugovi i traktori? Kada je nastala poljoprivreda? Samo su neka od pitanja za koje možda niste znali odgovor.  Naišli smo na par zanimljivih informacija o poljoprivredi, te Vam ih prenosimo.

  1. Poljoprivreda se javlja 10.000 g.p.n.e. tokom prve poljoprivredne revolucije, kada su nomadska plemena počela s uzgojem. Osim toga, tada se prvi put pojavljuje 8 tzv. “osnovnih useva”: emmer pšenica, einkorn pšenica, ječam, grašak, sočivo, grahorica, naut i lan.
  2. Samoodrživi farmeri su oni koji proizvode hranu koja im je potrebna za preživljavanje na dnevnoj bazi. Oni uzgajaju količinu hrane koja je potrebna njima i njihovoj porodici. Hrana koju oni proizvedu nije namenjena za dalju prodaju na tržištu.
  3. Gajenje voća se pojavljuje “tek” oko 6.000 i 3.000 godina p.n.e., a prva vrsta koja je počela da se uzgaja bile su smokve.
  4. Plugovi su napravljeni na Bliskom Istoku ubrzo nakon pojave poljoprivrede. Prvi plug se zvao ard, a bio je napravljen od naoštrenih grana drveća. Plug se navodi kao jedan od najvažnijih izuma za napredak društva.
  5. 644. godine, arapski naučnici razvili su vetrenjače za navodnjavanje. Do 1.000. godine, Arapi uvode i đubriva kako bi obogatili zemljišta.
  6. Traktor je napravljen 1880-ih godina za vuču plugova. Do 1920-ih razvijeni su multifunkcionalni moderni traktori. Uz različite dodatke koriste se za oranje, sadnju, kultivisanje, žetvu i prenos teške opreme.
  7. Samo u SAD-u postoji preko 2,2 miliona farmi.
  8. Banane su voćke broj jedan u svetu. Četvrta su kultura ukupno iza žita, pirinča i kukuruza. Indija uzgaja više banana nego bilo koja druga zemlja, a slede Filipini, Kina i Ekvador.
  9. Farmeri danas proizvode 262% više hrane s 2% manje ulaganja (kao što su seme, rad, đubriva) nego što su to radili 1950. godine.
  10. Više od 100 poljoprivrednih kultura oprašuju pčele. Ustvari, za jedan od tri zalogaja koje ljudi pojedu su zaslužne pčele.

Ostavi komentar