Realizovan projekat ,,Snaga znanja” u saradnji sa Poljoprivrednom srednjom školom

U okviru projekta ,,Snaga znanja” finansiranog od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Lokalna akciona grupa ,,Panonski fijaker” u partnerstvu sa Agrobiznis centrom održao je radionicu sa učenicima srednje poljoprivredne škole u Somboru. Cilj radionice jeste upravo osnaživanje mladih u ruralnim područjima kroz pripremu i pisanje predloga projekta, te apliciranje na razne domaće i međunarodne fondove.

Radionica je održana u utorak, 13.06.2023.godine na školskoj ekonomiji poljoprivredne škole u Somboru, na kojoj su prisustvovali učenici drugog razreda, budući poljoprivredni tehničari.  Većina učenika Poljoprivredne škole u Somboru potiče iz porodica koja se ovom delatnošću bave. Školsku ekonomiju pretvorili su u pravo poljoprivredno gazdinstvo. Na oko 200 hektara proizvode sve osnovne ratarske kulture, navodnjavaju 50 hektara, dnevno isporučuju oko 250 litara kvalitetnog mleka, godišnje gotovo 500 tovljenika.

Učenicima su predstavljeni modeli otvaranja poljoprivrednog gazdinstva, sistem eAgrara, a najveći akcenat bio je upravo na pisanju predloga projekta na domaće i strane fondove. Plan jeste da se obuče mladi srednjoškolci, da bi sa svojim punoletstvom, preuzeli poljoprivredne poslove i otvorili poljoprivredna gazdinstva. Kao što im je objašnjeno i na radionici, sve vrste subvencije značajno utiču na funkcionisanje bilo koje delatnosti, pa tako i poljoprivrede. Da bi danas opstali, potrebno je da samostalno planiraju i unapređuju svoje PG,te iskoriste svoju školu i znanje da naprave jedan kvalitetan biznis plan. Učenicima su podeljeni sertifikati za uspešno pohađanje obuke za pisanje projekata, te su svi pozvani da postanu članovi organizacija.

Predavači su bile Jagoda Kočić, Milica Radin i Milica Stajšić, a domaćini ekonomije ostavili su izuzetan utisak, te se nadamo i daljoj saradnji sa Poljoprivrednom srednjom školom iz Sombora, koja, svakako, ima sa čime da se ponosi.

Ostavi komentar