S potpisom Sombora 2023

I ove godine, turistička organizacija Grada Sombora organizovala je manifestaciju „Ulica starih zanata 2023”, koja se održala od 23. do 24. juna 2023. godine. Duž šetališne zone glavne ulice, mogli ste se bolje upoznati sa ljubiteljima tradicije i starih zanata, kulturom Somborske varoši, kao i propratiti različite proizvođače koji stižu iz cele Srbije.

Agrobiznis centar i Lokalna akciona grupa ,,Panonski fijaker”, okupili su različita poljoprivredna gazdinstva, te se za našim štandom mogu pronaći dobri likeri, ajvari i rakije porodice Mijić, različiti sirevi sa gazdinstva Batalo, domaći sapuni i sveće udruženja ,,Gakovo”, kao i stari zanati udruženja ,,Somborske niti”.

Čini nam se da je ove godine manifestacija posećena više nego prethodnih godina, a izlagači kažu da je pored profita i promocije, najvažnije ostvariti kontakte sa drugim proizvođačima radi unapređenja marketinga, inovacija i poboljšanja ponude proizvoda sa domaćeg lokala . Zanimljivo je što pored lokalnih proizvođača, učestvuju i udruženja iz Kragujevca, Kruševca, Sremskih Karlovaca, Beograda, Novog Sada, Mladenovca i drugih gradova Srbije

,, Bavimo se proizvodnjom domaćih sokova od kajsije, aronije, kruške i malina. Takođe, prodajemo i mariniranu ribu. Sve poslove na gazdinstvu obavljam uz pomoć moja tri sina, a tako smo došli i na ideju da imamo i naš brend. Najmlađi sin se bavi i slikarstvom, najviše je usmeren na slikanje ikona, te smo se odlučili da ove godine na štand izložimo i njegove radove. Posle 3 godina napornog rada, sada slobodno možemo da kažemo da se isplati baviti poljoprivredom.  Ubuduće planiramo da posetimo i druge manifestacije i da svoj grad i brend predstavimo na zaista lep način”, rekla nam je Branka Mijić iz Sombora.

,,Preko raznih projekata, dobili smo sredstva za obuku i proizvodnju sapuna. Kada smo shvatili da bi žene u Gakovu želele da pored svojih poslova, imaju  hobi poput pravljenja sapuna, odmah smo krenuli praviti plan i prikupljati sredstva za realizaciju. Sada više od godinu dana, udruženje intezivno posećuje razne manifestacije gde se predstavlja sa svojim domaćim sapunima od lavande, kantariona, kamilice, nevena i sl. Plan je da u narednom periodu počnemo izrađivati i sveće”, rekla je predsednica UG ,,Gakovo”, Daliborka Terzija.

Za manifestaciju imamo samo reči hvale i radujemo se već unapred sledećoj godini.

Ostavi komentar